Uitwisseling met Marco Polo – Stedelijk Lyceum Offerande

Lien Winters, leerling uit 5HW, brengt verslag uit:

Ik vond de uitwisseling met Marco Polo zeer waardevol omdat we in contact komen met veel nationaliteiten en personen die elk hun eigen verhaal hebben. Het mooie vond ik dat alle vooroordelen die je mogelijk kan hebben tegenover vreemdelingen in dit project worden ontkent. Daarom denk ik dat dit project voor velen nuttig zou zijn, niet alleen voor de humane wetenschappen die naar mijn aanvoelen al zeer open waren naar andere nationaliteiten. Het project deed mij daarom denken aan het liedje ‘Black or white’ van Michael Jackson. Hij zingt in de tekst over racisme en zijn ervaring ermee. “It don’t matter if you’re black or white” is de zin die steeds terug komt in het liedje. Deze zin is voor mij ook een rode draad in ons project. We zaten samen met mensen die allemaal een andere huidskleur hadden: zwart, blank en alle tinten daartussen. Het is heel belangrijk om te beseffen dat, welke huidskleur je ook hebt, we allemaal gewoon mensen zijn. Een andere zin uit het liedje die mij opviel, is “I’m not going to spend my life being a color”. Ik vind het speciaal (en tegelijkertijd heel jammer) dat deze zin nog steeds zo actueel is. In theorie zijn we tegenwoordig allemaal gelijk, maar ik denk dat mensen met een andere huidskleur nog bijna dagelijks geconfronteerd worden met racisme. Dit is zo spijtig omdat het hen volgens mij verhindert om hun leven volledig te leven zoals zij het willen, aangezien ze er steeds weer aan worden herinnerd dat ze ‘anders’ zijn (ook al zijn ze dat niet). De zin die ik vermeldde omvat dit allemaal en daarom vind ik het een hele krachtige zin. Al de dingen die Michael Jackson aanklaagt in zijn liedje zijn in de huidige wereld nog steeds aanwezig, maar het voelde alsof dit bij de uitwisseling allemaal even wegviel. Dit is volgens mij een boodschap aan de wereld dat racisme uit de wereld moet verdwijnen. Naast het liedje heb ik ervoor gekozen om ook deze foto erbij te helen. Ik denk dat deze foto perfect past bij het liedje en de boodschap die erachter zit. We zijn beide meisjes van een andere cultuur en met een andere huidskleur, maar we hebben toch een hele fijne namiddag gehad. Kortom dit was voor mij een waardevol project met een mooie boodschap die volgens mij door heel de wereld begrepen moet worden.

Foto Lien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *